PSV was de eerste helft beter, maar maakte het zichzelf onmogelijk door haar eigen ineffectiviteit.  Het middenveld van PSV was inderdaad het element dat Ajax zou moeten hebben verschalkt. Echter door de ineffecitviteit van de linie daarvoor gebeurde dit niet en werd deze wedstrijd een enorme kater. PSV verlist wederom van zichzelf net zoals in Breda.

De eerste de beste aanval van PSV door Otman Bakkal eindigt in met een snoeiharde tackle op Bakkal, waar geel voor wordt gegeven maar misschien zelfs rood niet had misstaan. Over de overtreding van de Zeeuw op Andreas mag echter geen twijfel bestaan, de Zweeuw had er af gemoeten, de overtreding van in de buurt van de bal, maar voornamelijk vol op de enkel van Isaksson.

Toivonen bleef maar falen voor het doel!

Toivonen had het zondag helemaal niet, om eerlijk te zijn was hij de afgelopen weken al niet goed maar deze zondag was hij ronduit slecht! Hij is meerdere keren door Engelaar in stelling gebracht met een open schot op het doel. Al moet er wel gezegd worden dan Stekelenburg goed stond.
Toivonen heeft echter totaal geen geluk qua samenspel met zijn teamgenoten, zijn positiespel is goed.

Amrabat zou wat meer naar zijn medespelers moeten kijken….

Natuurlijk heb ik makkelijk praten maar wat hij in minuut 14 deed was hier een prachtig voorbeeld van. Nordin liep ontzettend slim bij zijn speler weg weg. Echter had hij de bal daar direct naar Toivonen gespeeld was, dan stond deze helemaal vrij (zie afbeelding). Ik weet dat dit heel gemakkelijk gezegd is, maar Toivonen liep goed vrij.
Het eigen schot van Amrabat was op zich ook wel goed maar het kon beter en persoonlijk denk ik dat de pass op Toivonen beter zou zijn geweest.
Daarnaast zou Amrabat sneller moeten schieten, want door het twijfelen en gereedleggen verknalde  Nordin de meertal situatie na de blunder van de Zeeuw bij Manolev.

Balázs Dzsudzsák was onzichtbaar, oorzaak: van der Wiel?

Wat ik deze week miste was de individuele klasse van Dzudzsák. Balázs heeft de hele wedstrijd nog geen 5 keer de achterlijn gehaald, laat staan dat er een voorzet kwam. Wellicht heeft dit te maken met de kalsse van van der Wiel maar ik had persoonlijk niet het gevoel dat hij het vaak probeerde. De kracht van Dzsudzsák in dit PSV is dat hij het veld breed en diep maakt. Het over de zijlijn naar de achterlijn bewegen en voorzetten of corners regelen is zijn kracht. Het gemis van deze acties van hem (en des tijds Lazovic) maakte PSV gevaarlijk.

PSV maakt het veld niet meer breed, waardoor het drukker wordt bij de 16

Mede doordat Amrabat en Dzsudzsák de achterlijn niet halen wordt het 16 meter gebied gemakkelijker te verdedigen. Ze trekken namelijk, als ze dit wel doen, 1 á 2 verdedigers uit het 16 meter gebied. Wanneer er een actie naar het midden wordt gemaakt hoeven er namelijk geen spelers in het rode gebied te staan. Door de achterlijn te halen en dan pas naar binnen te komen of voor te zetten, krijgen Toivonen of Koevermans meer ruimte. Het spel wordt er ook dusdanig veel sneller van dat  terugkomende spelers geen tijd meer krijgen om een te sluiten en te verdedigen. Kortom PSV, met Amrabat en Dzsudzsák, moet het veld weer breed maken, tel daar de acties van Engelaar, Bakkal en Afellay bij op, en PSV scheurt verdedigingen  weer aan flarden.