Na 2 jaar de Apple iPhone 3G te hebben gebruikt ben ik er klaar mee. In 2008, toen ik het apparaat kocht was het een hele goede smartphone. Toen niet de beste, nu helemaal niet meer, maar wel een hele goede. De iPhone was ook niet mijn eerste smartphone met touchscreen zelfs niet mijn tweede, respectievelijk de Nokia 7710 en de Qtek S200 hebben die eer. Ik kon toen al behoorlijk wat vergelijken. Toch was in 2008 de iPhone 3G, niet alleen de hotste telefoon, maar ook qua besturing 1 van de beste.

De Apple iPhone 3G heeft is altijd, op bijna alle punten technisch achterhaald geweest.

De speerpunten, capacitief touchscreen en de OsX interface waren hun tijd vooruit. De rest was behoorlijk gedateerd, de zwakke 2MP camera die niet kon filmen en gedateerde processor waren behoorlijk dramatisch. Maar Apple wist de trage processor goed te verbergen. Eén ander punt dat me nooit heeft bevallen is de gesloten aard van de Appstore. Al met al was de iPhone in 2008 uiteindelijk niet meer dan een technisch licht boven gemiddelde telefoon die qua interface boven de anderen uitstak. Vanaf het moment dat ik dit besefte em wist dat Google zich in de markt zou gaan mengen, heb ik met interesse naar de ontwikkeling van Android gekeken.

Waarom de iPhone 4 het voor mij absoluut niet is.

  • Gesloten platform
  • Technisch achterhaald
  • Te duur
  • Beperkte mogelijkheden
  • Naar mijn mening: Lelijke ontwerp
  • iTunes!

Ondertussen is Google’s Android in haar 2.0 serie beland. Waar Android 1.6 op par kwam met iOS3 gaat Android 2.0 zelfs voorbij aan iOS4. Voice commando’s, over the air synchronisatie, integratie van Google systemen, een desktop systeem en geen iTunes. Ik kan eindelijk weer zonder veel moeite vanaf mijn PC’s connectie maken en zonder dat rottige iTunes bestanden, zoals muziek en video’s op mijn telefoon zetten en (misschien nog wel belangrijker) van mijn telefoon afhalen. Ik heb nooit begrepen waarom de iPod en de iPhone dit niet zonder de nodige hacks konden.

De keuze is Android, maar welk toestel?

Mijn vriendin kreeg het toestel bij de Phonehouse in Oss in haar handen gedrukt en was meteen verkocht. De camera, weer niet de beste mogelijk, was zeer behoorlijk. Maar de HTC Sense user interface. Wat een pareltje zeg. Ik zag direct alle features die ik bij mijn iPhone miste. De Android Market was beter gevuld dan ik dacht het draaide toen al de laatste Android versie. Ik was, en ben nog steeds, ontzettend onder de indruk van wat ik toen zag. Ik heb toen ook de Sony Ericsson X10 in mijn handen gehad en er een beetje mee gespeeld. Maar het feit dat deze nog op Android 1.6 draaide was ontzettend goed te merken. Het voelde allemaal wat plakkerig, daarnaast voelde de Timescape UI niet helemaal af en stroperig. Gelukkig mocht ik toen nog geen toestel kopen (of beter gezegd, kon ik het nog niet) want op dat moment was ik toch voor de X10 gegaan omdat deze de beste camera verkrijgbaar had (voor een smartphone) en het toch een heel knap toestel is.

Uiteindelijk de zilveren HTC Desire die vanaf vandaag de update naar Android 2.2 krijgt.

Ik heb de HTC Desire nu een klein maandje en ben ongelofelijk tevreden over Android. De manier waarop de HTC met de verschillende Google diensten communiceert is geweldig. Mijn bedrijf Innovelty werkt intensief met  Gmail en Calendar wat ons als onderneming veel geld bespaart en in combinatie met Andriod ook nog eens heel veel tijd. Alle agenda’s zijn inzichtelijk en plannen is veel gemakkelijker! Daarnaast hebben wij ook nog eens veel meer keuze qua toestel. Heerlijk!

Eindconclusie, iPhone, lekker particulier pats apparaat. Maar wil je echt een serieus toestel koop iets met Android!