Terwijl ik de wedstrijd van zaterdag avond tegen de Graafschap zat te kijken, schrok ik me kapot. Ik zag wanhoop in de ogen van Orlando Engelaar net voordat hij zijn eerste gele kaart pakte. Je zag hem denken “NEE, NIET NOG EENS KEER” en hij zette de sliding in, zonder na te denken over de gevolgen.

Zonder na te denken over de gevolgen, dit is ook exact waar veel supporters over na moeten denken. Wat zijn de gevolgen van onze acties, hoe vaak is een schrik effect effectief. Gaat iemand op de lange termijn beter zijn best doen wanneer ik hem een keer flink uitscheld of, in dit geval, uitfluit. Ik denk, nee, ik weet zeker van niet. Je maakt iemand bang, bang om te falen. Erger nog dit heeft ook zijn weerslag op zijn collega’s.

Voetbal is een passioneel vermaak, wij houden van onze club. Dit zal dan wel eens geuit worden. In deze door een fluitconcert voor Engelaar tegen Heracles. Ik ben de laatste die zal deze dat hier geen oorzaak voor was. Engelaar speelde gewoon slordig, de verloren bal die geel opleverde was ook slordig. Maar dit betekent niet dat wij als supporters onze spelers bang moeten maken.

Overigens is wijze van bang maken niet één die ik alleen herken bij PSV, maar ook bij Ajax en Feyenoord. Wij lijken we de strenge vader die zijn kinderen in op verbale wijze heel duidelijk maakt dat ze hebben gefaald. Ik geloof niet in die aanpak en ik denk de meeste die zich supporter noemen van een club ook niet.

Bedenk jezelf maar eens, na een schrikeffect werk je even een stuk beter maar dit is niet structureel en de volgende keer werkt het schrikeffect elke keer dat het wordt toegepast minder. Wanneer je falen wordt besproken en je duidelijk uitgelegd krijgt wat je fout doet en hoe je het kunt verbeteren kun je iets beter doen. Dit is de taak van de technische staf, in het bijzonder van Fred Rutten. Als wij ooit iemand moeten uitfluiten is het de technische staf wanneer wij het gevoel hebben dat zij dit niet doen. Ik begrijp dat dit moeilijker is om te doen dan in een vol stadion met iedereen te fluiten of een spreekkoor te starten. Het is heel simpel, als een speler consequent faalt op één punt is dit natuurlijk zijn eigen fout, maar nog meer die van de technische staf die hem hier niet op aanspreekt of pakt.

Om terug te komen op mijn voorbeeld. Orlando Engelaar is er de volgende wedstrijd niet bij. Wanneer, ik neem aan Bakkal of welke andere speler dan ook, de positie van Engelaar beter op invult moeten wij van Rutten verwachten dat hij daar zijn conclusies aan verbindt.

Voor mijn mede PSV-ers:

Ons PSV staat boven aan, maar ons PSV heeft ook vertrouwen nodig. Ons PSV gaat kampioen worden en wij helpen ze op de enige manier dat wij dat kunnen door ze te steunen.

Wat ik met dit hele verhaal wil zeggen is: “Fluit NOOIT spelers specifiek uit, fluit je team ook niet uit. Steun jouw club!”