Deze vraag begint steeds vaker in mijn hoofd op te doemen. Het is een vraag waar 90% zo niet 95% van de bevolking geen idee van heeft wat die betekend. Maar toch is het een belangrijke! Als je dit bericht hebt gevonden ken je bedrijven als Intel en AMD. Maar met name de toekomst van het bedrijf Intel hangt voor een groot deel af van het antwoord op deze vraag. Het gaat ook de richting van PC’s, tablets en mobiele telefoons bepalen.

Deze winter is er met de lancering van Windows 8 een mijlpaal voor de ARM-instructieset bereikt. Windows 8 (beter bekend als Windows RT) werkt namelijk voor het eerst op een ARM processor. Dit lijkt een klein punt, maar dat is het voor de toekomst van de computer niet. Waar de ARM instructieset voorheen eigenlijk alleen maar dienst deed in mobiele apparaten vanwege de energie-efficiëntie. Werkt het nu voor het eerst op een systeem dat mee zou moeten kunnen met de veel krachtige x86-instructieset.

Intel, de grote koning van de x86-instructieset, is al jaren bezig om processoren te maken die goed presteren in mobiele apparaten. Maar heeft daar tot op heden niet echt een voet aan de grond gekregen. De reden hiervoor lijkt te zijn dat de x86-instructieset voor een processor architectuur zorgt die meer elektrische energie omzet in warmte. Met verschillende gevolgen, zo moeten batterijen groter en worden de apparaten in de regel zwaarder.

Met de introductie van de iPad en alle volgende tablets zijn PC’s voor het eerst echt mobiel geworden en groeide de vraag voor energiezuinigere chips, die ook veel minder warmte genereren. Wat voor Intel en AMD een probleem is, want alhoewel de door hen geproduceerde processoren krachtiger en beter geoptimaliseerd zijn. Kunnen ze nog niet op tegen de bescheiden dorst van de ARM processoren.

De introductie van Windows RT voert de druk op x86 op om energiezuiniger te worden en aan de andere kant is de vraag bij de ARM producten om de prestatie verder op te drijven en haar energie-efficiënte te behouden. De instructieset die deze vragen als eerste weet te beantwoorden gaat dit nieuwe tijdperk van mobiele en later ook desktop computers domineren. Het zal ook de nieuwe Mac OSx, iOS, Android, Windows Phone en Windows apparaten aandrijven, met alle gevolgen van dien.