Deze uitspraak is mij bijgebleven hangen na het luisteren van de Podcast op singularityweblog.com van Nikola Danaylov met George Dvorsky. Het is grappig, maar waar. Ontzettend gespecialiseerd zijn is in mijn beleving geen enorme kracht. Je gaat er namelijk informatie door missen. Je kunt een verbinding niet leggen doordat je simpelweg overlap niet herkent. Ik zal proberen uit te leggen waarom dit zo ervaar.

Ik zie mezelf steeds meer als een Growthhacker. Een Growthhacker of Groei Hacker is een persoon die groei realiseert door slim met de omgeving om te gaan. Hier zit het probleem van een specialist, een specialist is minder bezig met zijn omgeving. Een specialist zal er eerder voor kiezen om de laatste 10% uit zijn specialisme te te persen dan een groet van 20% te realiseren door te overlappen met een aangrenzend vakgebied.

In mijn vakgebied, Internet Marketing, is dat vaak goed zichtbaar in de samenwerking tussen SEA en SEO specialisten. Vaak wordt er werk dubbel gedaan zoals “Keyword onderzoeken” maar SEO en SEA specialisten zien vaak niet dat hun werk nagenoeg hetzelfde is. Waar een SEA consultant advertenties schrijft, schrijft een SEO Titles en Descriptions. Die twee aspecten zijn vergelijkbaar en kunnen elkaar versterken. Maar vaak zie je, zelfs bij internet marketing bureau’s waar de specialisten vaak niet meer dan een paar meter bij elkaar vandaan zitten dat deze dingen niet met elkaar worden afgestemd. Ze zijn blind voor tijdbesparende en optimaliserende mogelijkheden van het andere specialisme.

Een generalist ziet deze overeenkomsten sneller en vaker. De mens is de dominante soort geworden op deze planeet door generalistisch te zijn. Niet de snelste of de sterkste te zijn. Maar door slim te zijn en alles te combineren.

Denk er maar eens over na. Ben jij erg specialistisch of generalistisch. Zijn er kansen die jij mist of nu net ziet… Laat het me weten in de comments. Ik ben erg benieuwd!