Stoicijnse gedacht: Zelfkennis is vrijheid

Het klopt dat mensen denken dat een opleiding of doorleren iets iets voor de rijken (in de zin van met veel geld). Maar ik denk wel dat leren voor de rijken is. Maar dan niet in de zin van geld, maar met een doel. Je leven lang leren geeft vrijheid. Vrijheid in mogelijkheden.

De mogelijkheden die je jezelf verschaft door te blijven leren zijn eindeloos. Leren geeft daarom richting, het ontwikkelt jouw meesterschap in de richting waarin jij het wilt. Of dit nu snowboarden, javascript of stoicijnse filosofie is.

Het feit dat jij deze kennis over jezelf bezit, geeft jou richting en dus vrijheid. Niet vrijheid om niets te kunnen doen. Maar vrijheid om te doen wat jou rijk maakt en waardoor jij in een viruose cirkel komt en blijft. Hierdoor zul jij niet alleen jezelf rijk zal maken, maar ook de mensen om jou heen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.