Stoicijnse gedachte: Controle & keuze

Wat kan je beïnvloeden. En wat niet?

Wanneer jij jezelf alleen richt op de dingen die jij kan beïnvloeden. Zal jij minder willen controleren. Je kan jezelf dan concentreren op de zaken die wel binnen jouw sfeer van invloed liggen. 

Dit klinkt heel simpel. Dit betekent dat je veel uit je leven gaat wegsnijden. Dingen die je voorheen als belangrijk achtte, zullen onbelangrijk worden. Denk aan de positie van jouw favoriete sportclub op de ranglijst, of het weer.

Je relaties met anderen zullen ook veranderen. Omdat je met oefening sneller herkent of jij controle kunt uitoefenen. Hierdoor kun je soms onverschillig overkomen om dingen die een ander belangrijk acht. Ondanks het feitdat hij of zij er geen invloed op heeft.

Door te identificeren waar jij invloed op hebt. Actie onderneemt waar je invloed op hebt en laat zitten wanneer dit niet het geval is. Krijg je niet alleen meer ruimte en tijd voor de zaken die er toe doen, maar kan jij hier ook de focus op leggen. Een goed resultaat wordt dan waarschijnlijker.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.